Vädra rätt

Vi vill be alla medlemmar att tänka på våra gemensamma värmekostnader och vädra på rätt sätt vintertid. Ett långsiktigt mål med att minska våra energikostnader skulle kunna vara att sänka våra månadsavgifter. Tänk efter innan du öppnar fönstret eftersom värdefull energi och värme kan gå förlorad.

Om du har ventilation i sovrummet ska det inte vara några problem med luften, även om du sover med fönstret eller dörren stängd. Se bara till att den friska luften kommer in i rummet genom vädringsluckan eller ventilen.

Vädra på rätt sätt
Om man vill vädra under vintern ska man göra det rejält och under en kort period, istället för att vädra lite under en lång period. Stäng samtidigt av värmen på elementen.

Vädra rätt när du lagar mat
Öppna inte köksfönstret. Luften som kommer in genom fönstret gör att det bildas ett övertryck i köket. I och med det drivs en del av matoset ut i resten av lägenheten. Inte ens spisfläkten kan suga upp matoset om fönstret är öppet i köket därför att luftcirkulationen runt fläkten störs …

Har du självdragsventilation behöver du vädra regelbundet
Vädra gärna både morgon och kväll. Det bästa sättet att vädra är att öppna fönstren i båda ändar av lägenheten och låta vinden blåsa igenom under max fem minuter. På det sättet hinner du byta ut den mesta luft i lägenheten utan att förlora så mycket av värmen inomhus.

Ha ventiler och don öppna
Detta för att luften ska ta sig in rätt väg till din lägenhet. Det är också viktigt för att få varmt i lägenheten. Är ventilerna som sitter ovanför fönstren i alla rum (utom kök och bad) öppna, så blandas värmen och luften bättre.

Rengör ventiler och don minst två gånger om året
Oftast går donet att ta ut genom att dra det rakt ut. Tvätta sedan donet i varmt vatten och försök även att göra rent i kanalen där donet suttit.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s